Bel ons: 0222 317 497

Informatie over Waddeneiland Texel

Texel werd een eiland door de Allerheilgenvloed van 1170. Als gevolg van de ontginningen en ontwateringen was het land in de loop der tijd ingeklonken en lager komen te liggen. Een tijdelijke opwarming van het klimaat zorgde voor grotere weersextremen, en maakte het ingeklonken land kwetsbaar. Het Noord-Hollanse landschap werd ingrijpend gewijzigd door de catastrofale Allerheiligenvloed van 1170, waarbij duizenden mensen omkwamen. Tijdens deze vloed ontstonden ook de eilandenWieringen dat later is ingepolderd, en Vlieland, en werden het huidige Marsdiep als zeestroom, en de huidige Waddenzee en de voormalige Zuiderzee gevormd.

West-Friesland, inclusief Texel, werd in de 13e eeuw onderworpen door de Hollandse graaf Floris V. De rechten en vrijheden van Texel werden vastgelegd in een manifest. In 1415 kreeg Texel stadsrechten van graaf Willem VI van Holland, Zeeland en Henegouwen. Dit stadsrecht gaf het eiland een behoorlijk grote zelfstandigheid. Het eiland mocht haar eigen schout en schepenen benoemen en zelf recht spreken, en zelf belastingen innen, tol heffen en markten houden. Ook mochten er stadsmuren worden gebouwd, maar dat is nooit gebeurd.

Het landschap op Texel is rijk en divers. Texel heeft behalve polders, brede zandstranden, duinen en graslanden ook heide, bos en kwelders.

Texel heeft vergeleken met de rest van Nederland veel zonuren. Mocht het nu echter minder weer zijn dan hoeft u zich zeker niet te vervelen op Texel. Texel beschikt over een groot aantal musea's. Texel heeft tevens een bruisend uitgaansleven. De perfecte afronding van een pittige strandwandeling: lekker bijkomen met een drankje en een hapje.

Hieronder enkele links om Texel verder te ontdekken:

http://texel.startpagina.nl/

http://www.texel.net/nl/

Heeft U wel eens een ècht origineel cadeau gegeven?

Wat dacht u van een Tumbleweeds Cadeaubon?

Bijvoorbeeld voor een compleet verzorgd diner of een bittergarnituur met drankjes aan onze gezellige bar. Ook een compleet buffet behoort tot de mogelijkheden. Of verzin zelf iets, volledig naar uw wens.

Maak alvast een keuze van onze uitgebreide menukaart

Van onze warme en koude voorgerechten tot onze vis en vlees hoofdgerechten, voor ieder wat wils. Voor de allerkleinsten hebben we een speciale kinderkaart.

Tip: bekijk ook eens de Specialiteiten van het huis en de desserts!

Menu bekijken

Vacatures bij Dinner Saloon Tumbleweeds

Op dit moment zijn er geen openstaande vacatures. Als die er wel zijn dan vindt u hier de vacatures die nog in te vullen zijn. Houd hiervoor ook onze Facebookpagina in de gaten!

Lees verder